SASA MIHAJLOVIC
NASLOVNA
O PISCU
DRUGI O PISCU
ZBIRKE
KONTAKT

Saša Ž. Mihajlović (1949) Zemunac, Sremac, paor po rođenju, pomorac po opredelenju, svetski putnik, čergar i pesnik po vokaciji duše i srca, mogući praunuk Don Kihota…
Rođenjem u Zemunu – najlepšoj varoši na svetu, staroj osam milenijuma, odrastao na obalama Dunava – tog najvećeg putnika, kršten u Kalandri na Halkidiki, bio sam valjda samim tim predodređen za putovanja, ta večno moderna lutanja diljem sveta.
Kao sportista, turizmolog i turista, pomorac na naftnim platformama i raznim brodovima, detinje snove sam pretvarao u javu. Imjući takve prilike proputovao sam ne samo svojom domovinom uzduž i popreko već i većim delom zemljine kugle.
Sva ta putovanja su predstavljala inspiraciju za moje poetsko stvaralaštvo. I ne samo ona. Moja predivna porodica moja je najlepša inspiracija.
U svim tim prilikama sretao sam nove svetove, nove kulture, imao nova druženja i tkao život poznanstvima i prijateljstvima. Svaki novi kontakt je inspiracija za pesme koje sam uvek od srca poklanjao svojim putovanjima, svojim poznanicima, prijateljima i naravno svojoj porodici i sebi, obeležavajući njima svaki svoj korak u nepoznato koje postaje poznato i drago, blisko i milo kao zavičaj, kao majčin topli skut, kao dečiji zagrljaj i supružanski topli pogled, kao topli i čvrsti stisak prijateljske ruke.

Ono što srce zapiše,
Niko ne može da izbriše.
Zato, poeziju dišem,
Životom je pišem!

Bolje sam se snalazio na moru nego na kopnu jer je tamo bilo manje ljudi koji te mogu izneveriti, razočarati, izdati… a mnogo više onih koji te mogu razumeti, jer dele isti hleb i so sa tobom.
Za mene se lepila nepravda. Kao da sam rođen da upijem sve nepravde ovog sveta. To me je strašno pogađalo. I moja i tuđa, doživljena i preživljena nepravda. No, srećom, život nisam merio po lošim već uvek isključivo po dobrim ljudima.

I zato uvek pevam…
Ej upregnuću vrance,
pokidati lance,
pa se s vetrom zaleteti,
i u sreću, jedrom odleteti....

Zbirke u prodaji na sajtu amazon.com

1.Panonska jedra
2.Panonski kormilar
12.Plavo sunce

Zbirke u pripremi za amazon.com

3.Panonski putnik
4.Panonski vitraž
5.Ispod dna
6.LV NV 89116
7.Samuel
8.Zeljkovića do
9.Sve posle
10.Panonska tajna
11.Poruke i otporuke
13.Na periferiji života
14.Plavi Medved